یک کارشناس پولی و بانکی مزایا و جزئیات تخصصی شدن بانکها براساس نوع فعالیت را ذکر و اعلام کرد که تخصصی شدن بانکها بر اساس عملکرد آنها موجب ارتقای دسترسی به خدمات مالی توسط خانوارها خواهد شد.
به گزارش صدای بانک از اگزیم نیوز، معاون فناوری اطلاعات و برنامهریزی بانک توسعه صادرات افزود: براساس قوانین معتبر بینالمللی مانند قوانین بانک مرکزی ایالات متحده یا انگلستان، تفکیک نوع مجوزهای بانکی بهمنظور تخصصی شدن بانکها برای افزایش دسترسی مالی و بهبود فرآیندهای کنترلی، امری مهم تلقی میشود.
هادی حیدری گفت: در کشورهای توسعهیافته و یا اقتصادهای نوظهور، بانکها بیشتر بر اساس نوع مجوزهای خاص خود فعالیت میکنند، بهعنوان مثال، بانکهایی که دارای مجوز بانکداری خرد هستند، اجازه فعالیت در حوزههای بانکداری تجاری و توسعهای را ندارند. از اینرو، تأکید آقای فرزین؛ رئیسکل بانک مرکزی بر وجود انواع مختلف مؤسسات اعتباری و تخصصی شدن بانکها نکتهای مهم است.
این کارشناس پولی و بانکی اظهار کرد: بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه، ۶ گروه مهم بانکی برای حوزه تأمین مالی کشور تعریف شدهاند که شامل بانکهای تجاری، تخصصی، توسعهای، قرضالحسنه، جامع، پسانداز و تسهیلات مسکن میشود.
حیدری با بیان اینکه تخصصی شدن بانکها موجب بهبود در سه رکن مهم و متفاوت میشود، تاکید کرد: بُعد اول، ارتقای دسترسی به خدمات مالی توسط بنگاهها و خانوارهاست. بهعنوان مثال، بانکهایی که در حوزه بانکداری خرد یا قرضالحسنه فعالیت میکنند، میتوانند عمدتاً بر پرداخت تسهیلات خرد برای رفع نیازهای مصرفی خانوار متمرکز شوند.
وی با اشاره به اینکه بُعد دوم موضوع، نظارت است، ادامه داد: وقتی بانکها تخصصی میشوند، هرکدام مدل کسبوکار مخصوص به خود را پیدا میکنند. یعنی مشخص میشود که چه نوع فعالیت هایی برای آنها مجاز است، منابع مالیشان را چطور تأمین میکنند و چگونه منابع را تخصیص میدهند. در نتیجه، بعد از تخصصی شدن بانکها، نظارت بر آنها سادهتر میشود و میتوان برای هر نوع بانک، مقررات و چارچوبهای نظارتی مشخصی تعیین کرد.
این کارشناس پولی و بانکی در پایان تاکید کرد: بحث سوم این است که اگر بانکها تخصصی شوند، امکان پیادهسازی مدلهای متمرکز حاکمیت شرکتی نیز سادهتر میشود، به عبارت دیگر، اعضای اجرایی و عملیاتی بانکها و همچنین اعضای هیاتمدیره و نظارتی آنها میتوانند به شکل مؤثرتری بر پیادهسازی مدلهای حاکمیت شرکتی، کنترلهای داخلی و مدیریت ریسک، با توجه به ابزارهای مشخص در تأمین و تخصیص منابع تمرکز کنند.