تاریخ انتشارسه شنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۸
کد مطلب : 31799
عضو هیأت عالی بانک مرکزی:

دریافت تسهیلات در ایران گران، سخت و تبعیض‌آمیز است

۰
plusresetminus
عضو هیأت عالی بانک مرکزی جزییات برنامه تأمین مالی جهش تولید را تشریح کرد و گفت: دریافت تسهیلات در ایران گران، سخت و تبعیض‌آمیز است.
دریافت تسهیلات در ایران گران، سخت و تبعیض‌آمیز است
به گزارش صدای بانک از خبرگزاری اگزیم نیوز، حجت‌الاسلام محمدحسین حسین‌زاده بحرینی روز سه شنبه در همایش سیاست‌های پولی و ارزی با بیان چارچوب اجرایی طرح حمایت مالی از جهش تولید گفت: وقتی سیاست‌گذاری پولی انجام می‌شود، مخاطب اصلی‌اش کف جامعه است اگر دنبال رونق تولید است، تولید توسط فعال اقتصادی انجام می‌شود ولی مصرف توسط آحاد مردم انجام می‌شود لذا مخاطب اصلی سیاست‌های پولی فعالان اقتصادی هستند.
وی گفت: چالشی که داریم این که هیچ بانک مرکزی در دنیا با مردم ارتباط ندارد و با مردم و فعال اقتصادی سروکار ندارد؛ بانک مرکزی منویات خود را از طریق شبکه بانکی دنبال می‌کند. یعنی هدفی که برای تغییر رفتار فعالان اقتصادی طراحی کرده‌اند این هدف را از طریق شبکه بانکی اجرایی می‌کنند اما چالشی که در این میان هست این است که این هدف‌گذاری آنگونه که مد نظر سیاست‌گذاران هست عمل نمی‌کند علت این است که تابع مطلوبیت شبکه بانکی لزوما با تابع مطلوبیت سیاستگذار پولی هماهنگ نیست.
این کارشناس اقتصادی افزود: سیاست‌گذار پولی دنبال جهش تولید است که تابع مطلوبیت بانک مرکزی است اما آیا مدیران شبکه بانکی لزوما همین تابع مطلوبیت را دارند؟ خیر؛ آنها به سودآوری برای سهامدار، گسترش بازار و ... توجه می‌کنند و لزوما تابع هدف شبکه بانکی با تابع مطلوبیت سیاست‌گذار هماهنگ نیست.
حسین‌زاده بحرینی ادامه داد: بانک‌های مرکزی در دنیا برای خروج از این چالش راه‌حلی پیدا کرده‌اند که از سیاست‌های پولی صرف به سمت سیاست‌های اعتباری حرکت کرده‌اند سیاست اعتباری نوعی سیاست پولی و ذیل آن است اما این تفاوت را دارند که در سیاست پولی سیاست‌گذار تغییر رفتار شبکه بانکی را هدف‌گذاری می‌کند تا بتواند رفتار بانک را با سیاست‌هایی چون کنترل ترازنامه تغییر دهد در نهایت رفتار مخاطب اصلی که فعال اقتصادی است هم تغییر می‌کند.
کارشناس اقتصادی تصریح کرد: بعد از بحران ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ میلادی بانک های جهانی این چالش انبساط پولی بزرگ شد و بانک مرکزی اروپا برای رفع این چالش مدت زمان تأمین مالی را چند بار افزایش داد اما باز هم شکست خورد که درنتیجه عملیات تأمین مالی هدفمند را در دستور کار قرار داد؛ از ۲۰۱۴ این روند شروع شد و همچنان ادامه دارد و عملا بانک مرکزی اروپا وارد سیاست‌گذاری اعتباری شد. اما آیا در اسناد بالادستی ایران سیاست تأمین مالی اعتباری هست؟ بله در قانون جدید بانک مرکزی در بخش وظایف هیأت عالی بانک مرکزی این نحوه سیاست‌گذاری دیده شده است.

برنامه تامین مالی جهش تولید یک سیاست گذاری اعتباری است
وی برنامه تأمین مالی جهش تولید را یک سیاست‌گذاری اعتباری دانست و گفت: بانک مرکزی با این برنامه به سمت این مسیر حرکت می‌کند که علاوه بر اینکه سیاست‌گذار پولی هست، سیاست‌گذار اعتباری هم باشد. در این برنامه اگر واحدهای تولیدی و اقتصادی ما برخی شروط را داشته باشند بانک مرکزی از مسیر شبکه بانکی از آنها حمایت می‌کند اما حمایت هدفمند.
عضو هیات عالی بانک مرکزی بیان کرد: وقتی سرمایه‌گذار تعدادی نیرو و ماشین‌آلات و ... تهیه می‌کند و در اقتصاد کشور درگیر می‌شود، حاکمیت به او تأمین امنیت سرمایه را متعهد می‌شود که یکی از موارد امنیت سرمایه‌گذاری، امنیت مالی است و تأمین مالی آسان، ارزان و عادلانه را برای سرمایه‌گذار انجام دهد؛ تامین مالی در ایران گران، سخت و تبعیض‌آمیز است برنامه تأمین مالی جهش تولید برای رفع این مشکلات تهیه شده که ابتدائا بانک ملی آن را اجرا می‌کند و سپس به سایر بانک‌ها منتقل می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: در برنامه تأمین مالی جهش تولید، تولیدکننده‌ای که حساب ویژه دارد، حساب چرخان دریافت می‌کند؛ در حال حاضر تامین مالی و اخذ تسهیلات در ایران کاملا سنتی است و سرمایه‌گذار عملا یک تا دو سال زمان می‌برد تسهیلات بگیرد اما در حساب چرخان وقتی اعتبار سرمایه‌گذار مجددا شارژ شد، بلافاصله می‌تواند تسهیلات جدید بگیرد. در تسویه هوشمند وقتی بخشی از تسهیلات تسویه شد، معادل بخشی که تسویه کرده می‌تواند مجددا تسهیلات دریافت کند.
سی و دومین همایش سالانه سیاست های پولی و ارزی با حضور مدیران ارشد نظام پولی و بانکی کشور ۲۲ اردیبهشت با شعار «اعتلای حکمرانی پولی و بانکی با نگاهی به اسناد بالادستی» در مرکز همایش‌های بانک مرکزی آغاز شد و عصر امروز به کار خود پایان می دهد.
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

آخرین عناوین